87

Emissievrij bouwen

De energietransitie is volop in beweging, er is een groeiende capaciteitsbehoefte, arbeidsmarkttekorten en een stikstofcrisis. Desondanks heeft TenneT de ambitie de energietransitie te versnellen, emissievrij te bouwen en streeft het jaarlijks naar zo’n 700 nieuwe medewerkers.

Als lid van de Raad van Bestuur van TenneT heeft Maarten Abbenhuis, COO (Chief Operating Officer) veel ervaring in verschillende managementfuncties. Hij werkt inmiddels 14 jaar bij TenneT. In zijn huidige rol wil hij het verschil maken met Operational Excellence. Deze aanpak is gericht op het verbeteren van de efficiëntie, effectiviteit en algehele prestaties van de bedrijfsvoering van een organisatie. “We zoeken en implementeren voortdurend de beste werkwijzen, stroomlijnen processen, elimineren verspilling en optimaliseren middelen om goede resultaten te behalen en strategische doelstellingen te realiseren. Zeker in relatie met onze aannemers, zoals A.Hak. De nieuwe contractvormen zijn hier een voorbeeld van.”

Als je kijkt naar de arbeidsmarkt streeft TenneT jaarlijks naar een groei met 700 medewerkers. “TenneT is een aantrekkelijke werkgever door zijn positionering in de energietransitie en internationale innovatieve projecten. “We rekruteren actief internationaal, aangezien de Nederlandse arbeidsmarkt niet groot genoeg is.” Hij wijst ook op het belang van een dynamische werkomgeving waarin medewerkers kunnen blijven leren en ontwikkelen. Veiligheid staat hierbij centraal.

Samen groeien
De aanbesteding EU302 is één van de nieuwe contractvormen. Er waren hiervoor acht partijen geselecteerd en A.Hak is één van vier voorkeurpartijen geworden. In dit contract wordt het werk zoveel als mogelijk aan de top vier partners toebedeeld. “Dit zorgt ervoor dat we samen kunnen groeien, we doen het werk samen. Het is een enorme hoeveelheid werk op diverse vlakken. Door met elkaar samen te werken voor de lange termijn, kunnen we dit beter voorspellen, beter werken aan innovatie met elkaar, maar ook beter standaardiseren. Daar zit winst voor beide partijen.”

Integrale blik
TenneT speelt een belangrijke rol in de energietransitie. “Met een integrale blik kunnen we ervoor zorgen dat het netwerk verandert in een multifunctionele verbinder van een dynamisch elektriciteitsaanbod, met een stuurbare vraag naar energie. Als we de energietransitie tot een succes willen maken, dan moeten we samenwerken: universiteiten, technische opleidingen, de markt, de industrie, overheid en de netbeheerders”, zegt Abbenhuis. “De opgave voor de komende twintig jaar is groot. Deze samenwerking moeten we daarom blijven koesteren.”

We hebben momenteel 87 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures