84
  • Datum 23/06/2023

A.Hak aan de slag met Helix: 'Een fantastisch mooi raamcontract'

A.Hak werkt de komende twaalf jaar samen met Liander aan de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. De Trichtse aannemer sleepte daarvoor de grootste raamovereenkomst van de netbeheerder ooit in de wacht.

De Kop van Noord-Holland en West-Friesland worden de komende jaren ‘groen’

A.Hak aan de slag met Helix: ‘Een fantastisch mooi raamcontract'

A.Hak werkt de komende twaalf jaar samen met Liander aan de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland. De Trichtse aannemer sleepte daarvoor de grootste raamovereenkomst van de netbeheerder ooit in de wacht. “Dit is voor A.Hak een hele mooie kans om een rol te spelen in de energietransitie in Noord-Holland”, zegt Richard van Beers. En dat niet alleen. De businessunitmanager van A.Hak Electron verwacht dat de uitbreiding van het middenspanningsnet een vliegwiel zal zijn voor ondernemend Nederland.

In Noord-Holland is het elektriciteitsnet vol. De economie groeit en de energietransitie versnelt. De vraag naar elektriciteit neemt toe. Er worden steeds meer huizen gebouwd, met laadpalen om de auto op te laden, warmtepompen om de woning te verwarmen en inductieplaten om op te koken. Ook de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgt voor drukte op het elektriciteitsnet. “Het is zelfs zó druk dat er gebieden zijn waar (grote) bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren”, constateert Liander.

Helemaal rood
Of, zoals businessunitmanager bij A.Hak Electron Richard van Beers het omschrijft: “De kaart van Noord-Holland is helemaal rood. Er kunnen simpelweg geen grote aansluitingen meer gerealiseerd worden. Liander kan dus niet leveren, maar ook niet ontvangen.”

Reden voor de netbeheerder om eind 2022 voor Noord-Holland en ook Gelderland het ‘grootste raamcontract ooit’, met een totale waarde van zo’n 1,5 miljard euro, in de markt te zetten. Het contract voor Noord-Holland kreeg de naam Helix; het contract voor Gelderland NuGelre. Dertien aannemers schreven zich vervolgens in voor een van de drie percelen per provincie, dus zes percelen in totaal.

Het leidde in juni tot een positieve gunningsbeslissing voor A.Hak, dat binnen Noord-Holland het perceel ‘Kop van Noord-Holland en West-Friesland’ - niet te verwarren met het westen van Friesland - heeft gescoord. Het contract kent een initiële looptijd van zes jaar en kan nog eens drie keer met twee jaar worden verlengd.

Grote rol in energietransitie
“Een fantastisch mooi raamcontract. Dit is voor A.Hak een hele mooie kans om de komende twaalf jaar een grote rol te spelen in de energietransitie. Samen met Liander en onze strategische partner ingenieursbureau MUG bouwen we de kaart van Noord-Holland om naar groen”, glundert Van Beers.

Hij is blij met het vertrouwen dat A.Hak krijgt van Liander. “Je merkt ook de trots en de positieve vibe binnen het bedrijf nu we Helix, goed voor een omzet van zo’n 17 miljoen euro per jaar, hebben binnengehaald. Dat hebben we toch maar mooi gefixt met z’n allen.”

Liander gaat de komende jaren in Noord-Holland en Gelderland in totaal zo’n 4.500 kilometer nieuwe kabels leggen en vervangen en zo’n 1.600 transformatorhuisjes plaatsen. A.Hak houdt zich niet alleen bezig de aanleg, maar levert als partner van de netbeheerder in een bouwteam ook zijn kennis en expertise om te komen tot een maakbaar ontwerp.

Innovatie en duurzaam
Dat biedt ruimte om al in de engineeringsfase innovatieve, duurzame technieken te implementeren, zoals bijvoorbeeld grondverdringende techniek, die A.Hak eerder al succesvol inzette op projecten van Liander. Het raamcontact stelt de aannemer niet alleen in staat om zich op het gebied van duurzaamheid te ontwikkelen, A.Hak voldoet hiermee ook aan de belangrijke doelstelling van Liander om CO2-uitstoot te reduceren en projecten zo emissiearm mogelijk uit te voeren.

Een andere punt waarop A.Hak Liander wist te overtuigen is samenwerking, vervolgt Van Beers. “We stoppen veel tijd en energie in een succesvolle samenwerking met Liander”, zegt hij. “We betrekken met ons projectteam en het team van Liander een kantoorpand in de regio, zodat we écht integraal samenwerken en snel zaken kunnen afstemmen. We willen geen online-cultuur.”

Een centrale kantoorlocatie in het projectgebied biedt ook voordelen als het gaat om omgevingsmanagement. Onderaannemers, vergunningverleners en andere stakeholders hebben daardoor één vast punt waar ze terecht kunnen.

Laagdrempelig inloopuur
“We gaan de projecten écht in partnerschap met de omgeving uitvoeren”, legt Van Beers uit. “Voor de uitvoeringswerkzaamheden zetten we ons eigen personeel in, maar betrekken we ook lokale partijen. Met de vergunningverleners willen we een goede relatie opbouwen en voor de omgeving organiseren we wekelijks een laagdrempelig inloopuur. Iedereen kan dan binnenwandelen voor vragen of opmerkingen.”

Zowel het projectteam van Liander als van A.Hak bestaat uit toegewijde en betrokken mensen om de capaciteit voor Helix te borgen. Het kernteam bestaat uit mensen met de nodige ervaring binnen A.Hak, zodat de veiligheid, kwaliteit en maakbaarheid van de ontwerpen tijdens de bouwteamfase gegarandeerd is.

Ontwikkelen
De projectorganisatie bestaat daarnaast uit jongere collega’s, die zich de komende jaren binnen de raamovereenkomst kunnen ontwikkelen. “En we bieden personeel van beide organisaties de mogelijkheid om eens bij de ander een kijkje in de keuken te nemen, zodat mensen kunnen snuffelen aan het werk aan de aannemerskant en aan de kant van de opdrachtgever. We dragen hierdoor maximaal bij aan het behoud van mensen voor de energietransitie.”

Tegelijkertijd zorgt het raamcontract voor continuïteit voor de bedrijfsvoering van A.Hak, beschrijft de businessunitmanager. “Veel van ons personeel woont in Noord-Holland, dus deze medewerkers kunnen door Helix dicht bij hun eigen woonplaats aan het werk. Bovendien is deze opdracht een mooie boost om personeel te werven. A.Hak heeft nieuwe collega’s in de regio echt wat te bieden.”

Die boost geldt wat Van Beers betreft ook voor ondernemers in Noord-Holland en zelfs in heel Nederland. De verzwaring van het middenspanningsnet zorgt ervoor dat ondernemers en agrariërs weer elektriciteit kunnen afnemen om hun bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Maar ook ontwikkelaars van zon- en windparken kunnen verder met hun plannen om de duurzame opwekking van energie te realiseren. Gecombineerd met de projecten van TenneT, voor wie A.Hak ook topleverancier is, zorgt dat ervoor dat A.Hak een belangrijke rol speelt als het gaat om Nederland voorzien van hoog-, midden- en laagspanningsverbindingen.

Vliegwiel
“Samen met Liander werken we ook binnen dit contract aan de energietransitie én helpen we de hele weer keten op gang. Helix is zo een vliegwiel voor heel ondernemend Nederland en A.Hak speelt daarin een grote rol.”

A.Hak aan de slag met Helix: 'Een fantastisch mooi raamcontract'

We hebben momenteel 84 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures