104
  • Datum 02/06/2023

A.Hak scoort achtjarige raamovereenkomst Vitens

A.Hak is een van de in totaal vier partijen die de komende jaren bijdragen aan een robuustere en toekomstbestendige drinkwatervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, heeft de zogenoemde ‘Raamovereenkomst Transportleidingen 2023-2031’ aan A.Hak en zijn strategische partners Antea Group en Roelofs gegund.

'Contractvorm waar we heel erg in geloven'

A.Hak is een van de in totaal vier partijen die de komende jaren bijdragen aan een robuustere en toekomstbestendige drinkwatervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, heeft de zogenoemde ‘Raamovereenkomst Transportleidingen 2023-2031’ aan A.Hak en zijn strategische partners Antea Group en Roelofs gegund. In de raamovereenkomst krijgt de aannemer meer verantwoordelijkheid voor het ontwerp en realisatie van de projecten, tot tevredenheid van Gerrie Robbe. “Wij krijgen hierdoor een cruciale rol in het bouwproces”, stelt de directeur Leidingbouw bij A.Hak.

Robbe zette woensdag 17 mei namens A.Hak zijn handtekening onder de raamovereenkomst. Van de in totaal negen inschrijvers is A.Hak uit de bus gekomen als een van de vier opdrachtnemers die in ieder geval de komende vier jaar drinkwatertransportleidingen voor Vitens gaan realiseren. De overeenkomst kan twee keer met twee jaar worden verlengd.

A.Hak scoort achtjarige raamovereenkomst Vitens

Heel goed gescoord
“Gezien de concurrentie van beurgenoteerde aannemers en grote concerns hebben we als familiebedrijf heel goed gescoord”, constateert Robbe. “Wij bedanken Vitens voor het vertrouwen en we gaan bewijzen dat we dat vertrouwen ook waard zijn.”

Robbe is met name blij met de looptijd van het contract. “Die continuïteit is de basis om samen te werken, te leren en te ontwikkelen. Bovendien biedt de zekerheid van werk ruimte voor investeringen in nieuw equipment en nieuwe technieken. Ook biedt het kansen om nieuwe medewerkers aan te trekken. Je hebt mensen de komende zeven á acht jaar echt wat te bieden.”

In de raamovereenkomst krijgt de aannemer meer verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de realisatie van de projecten, blijkt uit de uitleg van Vitens. “Door samen te werken in een gelijkwaardig partnerschap versterken de organisaties elkaar. Onderling stemmen de aannemers af welke werkzaamheden waar het best belegd kunnen worden. Op deze manier verwachten we de werkzaamheden efficiënt en tijdig af te ronden."

Bouwteam
De projecten worden uitgevoerd in een bouwteamsamenwerking. “Dit is een contractvorm waar wij heel erg in geloven”, zegt Robbe. “Het samenwerken in een bouwteam is A.Hak op het lijf geschreven en iets waar we veel ervaring mee hebben. Als aannemer krijgen we een cruciale rol in het bouwproces, want we leveren vroegtijdig input geven op het budget, de planning en de werkmethode. Het succes van een project wordt immers aan de voorkant bepaald.” 

A.Hak levert met zijn kennis rechtstreeks een bijdrage aan de engineering. “Maar dan met onze praktische visie. We zorgen er in het bouwteam al voor dat we de projecten binnen budget en planning realiseren, op een veilige en kwalitatief hoogstaande wijze. Op die manier helpen we onze opdrachtgever zijn doelen te bereiken. Dát is waar wij al 60 jaar dagelijks voor in de weer zijn.”

Strategisch partnerschap
Dankzij het strategisch partnerschap van A.Hak met ingenieursbureau Antea Group en kennispartner en aannemer Roelofs kan Vitens gedurende de looptijd van de raamovereenkomst rekenen op voldoende capaciteit en expertise op het gebied van duurzaamheid, een essentieel onderdeel van de overeenkomst.

Met name Roelofs is al ‘vrij ver’ in het duurzaam vormgeven van projecten, vertelt manager bedrijfsbureau Michiel van der Horst. De van oorsprong Overijsselse aannemer van infrastructurele projecten heeft een eigen kenniscluster Energie & Milieu, dat opdrachtgevers adviseert bij integratie van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit in de openbare ruimte.

Daarnaast heeft Roelofs veel ervaring op gebied van geïntegreerde samenwerkingsprojecten (UAV-gc) en de inzet van emissievrij materieel. Dit voorjaar heeft Roelofs ‘s werelds eerste fabrieksmatig geproduceerde elektrische wals ontvangen. Ook is het bedrijf een meerjarige samenwerking aangegaan met materieelverhuurbedrijven. “Wij staan garant voor werk, zodat zij investeringen kunnen doen in elektrisch materieel. En dat materieel kunnen wij weer inzetten op onze projecten, waaronder die van Vitens. Want naast onze adviserende rol in de bouwteamfase, zullen wij in de uitvoeringsfase ook de werkzaamheden op het gebied van de inrichting van de openbare ruimte en verhardingen op ons nemen.”

Ingebakken
Van der Horst benadrukt dat thema’s als integraal samenwerken, CO2-reductie en duurzaamheid niet ophouden bij het uitspreken van ambities. Zijn collega’s Tobias Strating en Gerjan Gerrits zorgen er straks namens Roelofs in de bouwteamfase voor dat duurzaamheid ingebakken zit in de workflow van elk Vitens-project. “Een duurzame aanpak stopt niet bij één sessie, maar vraagt om concrete plannen.”

Ook Jorrit de Jong, projectmanager ondergrondse infra bij Antea Group, staat pal achter de duurzaamheidsaanpak van het strategisch partnerschap. “Die is zeer ambitieus, maar het is wel iets waar we écht in geloven. Vitens biedt ons als partners de ruimte om ons op dit terrein verder te ontwikkelen. Niet financieel gedreven, maar omdat de wereld daar beter van wordt. In die zin is deze raamovereenkomst een mooie stok achter de deur.”

Voor Antea Group betekent de gunning van het contract aan A.Hak dat het ingenieursbureau ook de komende vier tot acht jaar de engineering en omgevingsonderzoeken voor Vitens kan blijven doen. Net als leidingbouwdirecteur Robbe is De Jong zeer te spreken over werken in bouwteams en de samenwerking tussen A.Hak, Roelofs en Antea Group. “Het proces van de voorbereiding voor de aanleg van een leiding gaat geoptimaliseerd worden. Bij de aannemer zit de kennis voor het maken van het werk, wij doen de omgevingsonderzoeken en de engineering en door de betrokkenheid van Roelofs gooien we daar een duurzaam sausje overheen.”

De Jong complimenteert A.Hak met de keuze om Antea Group en Roelofs al vroegtijdig te betrekken. “Wat ik persoonlijk het mooiste vind is dat we bij de aanbesteding al partners waren. We hebben de krachten gebundeld om samen met de mensen die de projecten ook gaan uitvoeren een goed verhaal neer te leggen bij Vitens. Daardoor kunnen we nu, bij de start van het contract, eigenlijk meteen los. Het wordt tijd dat we aan de slag gaan, dat we gaan leren en samen dit partnerschap verder brengen.”

Stijgende vraag
De komende jaren stijgen de investeringen van Vitens van ongeveer 90 miljoen euro naar 300 miljoen euro per jaar. Een deel hiervan is begroot voor de aanleg van nieuwe transportleidingen in Midden- en Noord-Nederland om aan de stijgende vraag naar drinkwater te voldoen. Door klimaatverandering en verontreiniging staat het aanbod daarvan onder druk, becijferde het RIVM nog in april. Aan A.Hak de taak om Nederland nu en in de toekomst van water en energie te blijven voorzien. “We doen allemaal alsof het vanzelfsprekend is dat er water uit de kraan komt, maar dat is het natuurlijk niet”, zegt Robbe. “Als aannemer maken wij deel uit van die energie- en watertransitie, nu weer met Vitens. We zitten er middenin. Dat maakt ons werk complex, maar tegelijkertijd relevant en uitdagend.”

A.Hak scoort achtjarige raamovereenkomst Vitens

We hebben momenteel 104 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures