85

A.Hak en V&SH winnen project Zuidbroek 2

De joint venture Visser & Smit Hanab B.V. en A.Hak Leidingbouw B.V. heeft de gunning ontvangen voor het project “Stikstof mengstation Zuidbroek 2”. De uitbreiding van de stikstoffabriek is een belangrijke schakel in de Nederlandse energietransitie.

Als gevolg van regeringsbeleid wordt de Groninger gaskraan de komende jaren steeds verder dichtgedraaid. Alternatieven als duurzaam opgewekte elektriciteit en warmte uit hernieuwbare bronnen zullen aardgas gaan vervangen. Daarvoor moeten er eerst nog flink wat warmtenetten en nieuwe hoogspanningsverbindingen aangelegd worden. Om ervoor te zorgen dat Nederland zich op de energietransitie kan richten maar in de tussentijd niet in de kou komt te zitten, wordt er de komende jaren meer gas uit het buitenland geïmporteerd.

De juiste samenstelling

Dit buitenlandse gas is hoogcalorisch: het heeft een andere samenstelling dan ons eigen aardgas en kan daarom niet zonder meer gebruikt worden in onze installaties. De stikstofinstallatie in Zuidbroek haalt stikstof uit de lucht en mengt dit bij het geïmporteerde gas. Hierdoor wordt de samenstelling zodanig veranderd dat het gas in onze CV-ketels en gasfornuizen gebruikt kan worden.

Scope van het project

Het project omvat de infrastructuur om de huidige stikstoffabriek en de uitbreiding op elkaar aan te sluiten. Dit houdt onder andere in; een gas-reduceerstation om het hoogcalorisch gas op te juiste druk te brengen, een mengstation om stikstof en hoogcalorisch gas te mengen en het verbinden van de infrastructuur met de huidige opslagcapaciteit. De doorlooptijd van het project is ongeveer twee jaar.

 

We hebben momenteel 85 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures