94

Nauw betrokken bij de transitie naar nieuwe energie

Zwaar materieel staat klaar om via de Eemshaven te worden verscheept naar klussen in onder andere Denemarken en Engeland. Maar, ook in de provincie Groningen voert A.Hak vele werkzaamheden uit.

Welkom in de afwisselende wereld van het veelzijdige bedrijf A.Hak, met onder andere een vestiging in Veendam.

Bovenstaande opsomming tekent meteen de transitie die het bedrijf in de afgelopen jaren heeft ondergaan. „Voorheen deden we veel werk voor Gasunie en NAM, maar de uitbreidingen aan het gasnetwerk worden minder en het werk verschuift”, geeft directeur business development Jan Schipper aan. „We zitten inmiddels middenin de energietransitie en daarin is de provincie Groningen één van de koplopers. Op allerlei terreinen zijn er ontwikkelingen gaande, waarbij het opvalt dat men elkaar uitstekend weet te vinden. Hier bevindt zich de kweekvijver van nieuwe vormen van energie, waarbij Groningen Seaports en de provincie Groningen (Chemport), naast Gasunie, belangrijke aanjagers zijn. En dat zorgt voor veel beweging in de energiemarkt en veel werk aan het energiesysteem van de toekomst, waar wij ons graag bij aansluiten.”

Leiding
En dat lukt goed. A.Hak is namelijk gespecialiseerd in het realiseren van ondergrondse infrastructuuroplossingen voor de veilige, betrouwbare en duurzame beschikbaarheid van water en energie. Een goed voorbeeld daarvan is een project van North Water. Schipper:„ We leggen vanuit Garmerwolde, waar industriewater uit oppervlaktewater wordt gehaald en drinkwater wordt gemaakt, een 30 kilometer lange leiding richting de Eemshaven. Door deze leiding gaat enerzijds een leiding met koelwater voor de industrie, waaronder Google, en anderzijds een leiding met drinkwater voor de plaats Appingedam. Google heeft het koelwater nodig voor het afvoeren van warmte die vrijkomt in de datacentra.” Een omvangrijke klus, waarbij veel gevraagd wordt van de expertise van A.Hak. „Er zitten inderdaad wel een paar huzarenstukjes in het project”, legt operations manager Gert Holthuis uit. “Zo moet er over het hele traject acht kilometer geboord worden en is het langste stuk maar liefst 1.500 meter. Dankzij de ervaringen die we in de afgelopen jaren overal ter wereld hebben opgedaan, is dat geen probleem. Maar, je weet nooit wat je in de bodem tegenkomt.” Het is de bedoeling dat het project eind dit jaar wordt afgerond. „Na dit project hopen we een warmteleiding aan te kunnen leggen om de warmte weer te transporteren naar de stad Groningen, voor het warmtenet dat daar wordt gebouwd”, vult Schipper aan.

Aangewezen partner
Ook de bouw van de stikstoffabriek bij Zuidbroek spreekt tot de verbeelding en ook hierbij speelt A.Hak een vooraanstaande rol bij de aanleg van leidingen en kabels. Verder is het bedrijf al sinds 1980 betrokken bij de aanleg van stadsverwarming, waardoor men alle kennis en kunde op dit terrein in huis heeft. Schipper:„ We zien in Groningen het aantal warmtenetten groeien als alternatief voor gas. Maar, niet overal wordt dit binnen afzienbare tijd gerealiseerd en dus moet het bestaande net nog steeds onderhouden worden en soms vervangen.” Ook daar is A.Hak uitstekend thuis. Zoals onder andere in Leeuwarden, waar het bedrijf bezig is met het vervangen van oude huisaansluitingen gas voor nieuwe.

Breder
Schipper:„ Onze portfolio wordt steeds breder. Waar we vroeger alleen uitvoerden, zijn we nu betrokken bij het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud, van kleine tot grote diameters leidingen, buizen en kabels. Overal waar stroom (elektronen) of moleculen (gas, water, CO2 of waterstof, et cetera) doorheen moet, is A.Hak de aangewezen partner om de klus te klaren.” Bij de aanleg van stadsverwarming draagt A.Hak steeds vaker ook de verantwoordelijkheid en risico’s voor de langere termijn. Schipper:„ We zijn in staat om stadsverwarming aan te leggen. Onze opdrachtgevers willen lange termijn zekerheid en leggen het risico bij ons neer. Die verantwoording willen we wel nemen, maar dan wil je ook het beheer over deze periode verzorgen om zo zelf de risico’s te kunnen beperken. Ook daardoor wordt onze portfolio steeds breder en groeien we bijna automatisch mee in de ontwikkelingen van deze tijd.”

Complexe opdrachten
Dat doet A.Hak in Noord-Nederland met circa 300 medewerkers, landelijk werken er 1.200 mensen en daarmee behoort A.Hak tot de grootste partijen in ondergrondse infrastructuur in ons land. „Met name waar het gaat om complexe opdrachten, komt men bij ons uit”, zegt Schipper. “Bovendien hebben we veelal eigen materieel, waardoor we snel kunnen schakelen.” Als voorbeeld noemt hij het eigen materieel dat ingezet wordt bij extreem grote boringen. „Maar, we hebben bijvoorbeeld ook een eigen techniek voor het koudbuigen van leidingen ontwikkeld. Het zijn voorbeelden die er aan bijdragen dat A.Hak een voorsprong in de markt heeft gerealiseerd.” Om alle werkzaamheden tot een goed einde te brengen, is A.Hak op zoek naar talloze nieuwe medewerkers. „Klopt, vakmensen, mensen die graag dingen maken, maar tegenwoordig ook de IT-er of data analist, die informatie ordent en structureert. Hier in Groningen, met de Universiteit, de Hogeschool en de MBO’s met de focus op de energietransitie, hebben we een goede kweekvijver, maar ook daarbuiten zoeken we nieuwe mensen. Dus, bel ons en we kijken wat er mogelijk is.”

A.Hak Dagblad van het Noorden Jan Schipper

We hebben momenteel 94 vacatures online!

Bekijk ze allemaal. Misschien zit er wat leuks voor je tussen of voor iemand die jij kent.

Bekijk de vacatures