• ‘Oplopend tekort arbeidsmarkt blokkeert energietransitie’

‘Oplopend tekort arbeidsmarkt blokkeert energietransitie’

8 juli 2019

Bedrijven hebben grote moeite om aan voldoende personeel te komen. Ruim 1 op de 6 bedrijven heeft voor meer dan 10% van het aantal werknemers vacatures openstaan. Dit blijkt uit een rondvraag onder deelnemers aan de jaarlijkse Strategie Summit Energie & Utilities die mede op intiatief van A.Hak is uitgevoerd. 60 procent van de ondervraagde bestuurders verwacht dat het aantal openstaande vacatures de komende jaren gaat oplopen.

Lees hier het volledige rapport.

‘De omstandigheden op de arbeidsmarkt vormen het grootste risico voor het vertragen van de energietransitie’, zegt Jan Schipper, directeur business development bij A.Hak en mede-initiatiefnemer van het onderzoek ‘Realisatie van de energietransitie’, uitgevoerd door 54events. ‘Het structurele personeelstekort en het weglekken van kennis en ervaring door de vergrijzing wordt onderschat.’ Bedrijven ondervinden nu al problemen door de tekorten, zoals verhoogde werkdruk en vertraging bij de uitvoering van werkzaamheden. ‘Wij roepen de sector op om hier de handen ineen te slaan en te zoeken naar andere vormen van samenwerken, andere manieren van contracteren en meer ruimte creëren voor innovatie, zegt Schipper.

De tekorten zijn zichtbaar in alle sectoren, terwijl voor de realisatie van de energietransitie de komende jaren juist extra denk- en mankracht nodig is. Het probleem van personeelstekort overstijgt individuele bedrijven. Als de markt de groeiende vraag niet kan beantwoorden, stagneert de energietransitie. ‘Het is een maakbaarheidsprobleem’, zegt Schipper.

Voor ondervraagde bestuurders en beslissers is de arbeidsmarktproblematiek niet de enige uitdaging. Driekwart van de bestuurders vraagt om een standvastig overheidsbeleid, met zekerheid voor de lange termijn. Ongeveer de helft wil meer ruimte en financiële steun voor innovatie. Tegelijk is voor ruim een derde een marktbrede CO2-heffing bespreekbaar, voor alle sectoren, mits geregeld in EU-verband.

 

 • nieuws

  Tweede aanlanding begint voor op schema Tweede aanlanding begint voor op schema

  Tweede aanlanding begint voor op schema

  Een dag eerder dan gepland zijn onze boorspecialisten begonnen aan de aanlanding van een pijpleiding die aardgas uit het Leviathan gasveld in de Middellandse Zee aan land gaat brengen. Bijzonderheid: we zetten de Direct-Pipe techniek in.

 • nieuws

  Koninklijk bezoek voor Team Humber Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Koninklijk bezoek voor Team Humber

  Het River Humber Gas Pipeline Replacement Project kreeg deze week hoog bezoek van de Britse prinses Anne. Zij gaf met haar bezoek koninklijke goedkeuring aan dit complexe project dat van groot belang is voor haar land.

 • nieuws

  ECLUSE officieel geopend ECLUSE officieel geopend

  ECLUSE officieel geopend

  ECLUSE, het stoomnetwerk in de haven van Antwerpen, is op vrijdag 15 maart door twee Vlaamse ministers officieel in gebruik gesteld. A.Hak en Petrogas (samen AHP) tekenden voor de aanleg van het netwerk.

 • projecten

  Gasopslag Bergermeer Gasopslag Bergermeer

  Gasopslag Bergermeer

  De grootste ondergrondse gasopslag in West-Europa is door ons voorzien van acht transportleidingen, van en naar de opslag. Samen zijn ze 37,5 km lang.