• Duurzaam produceren

‘Gewoon een kwestie van doen’

Jos van den Hurk is directeur van Kaal Masten, een bedrijf uit de A.Hak-familie dat gespecialiseerd is in hoogwaardige masten. Kaal Masten mag zich een CO2-neutrale organisatie noemen door een sterke focus op zowel duurzame producten als duurzame productie. Daar kun je gewichtig en ingewikkeld over doen, maar dat past niet bij A.Hak en al helemaal niet bij Jos van den Hurk. ‘Gewoon doen’ is zijn motto. Hij legt zelf uit hoe.

Iedereen praat tegenwoordig over duurzaamheid en duurzaam ondernemen. Het lijkt wel mode. Voor veel ondernemers is het echter onduidelijk wat ze er in de dagelijkse praktijk precies mee moeten. Wat betekent duurzaam ondernemen? Is het niet vooral iets voor anderen? Een veelgehoorde opmerking is: ‘Laten ‘ze’ eerst maar eens duidelijk aangeven wat ze willen, dan zal ik wel kijken wat ik ermee kan.’ Maar met die houding komen we er niet. Vandaar dat ik hieronder wil aangeven hoe we daar bij Kaal Masten in Oss mee omgaan.

Duurzaam ondernemen hebben we enkele jaren geleden meteen onderverdeeld in twee onderdelen:

 • Het leveren van duurzame producten en diensten.
 • Het duurzaam produceren van een product of dienst.

Duurzame producten

Duurzame producten zijn onder andere producten die minder energie verbruiken in de levenscyclus en producten die langer meegaan zonder dat ze onderhoud nodig hebben. Ze zijn beter bestand tegen mechanische beschadigingen of ze hebben eenzelfde toepassing, terwijl er minder materialen gebruikt zijn om het product te maken. Kaal Masten heeft al talloze duurzame producten en diensten in de markt gezet. We plaatsen buispaalfunderingen die duurzamer zijn dan betonfunderingen. Mede door ons ontwikkelde DCC lakken verlengen de levensduur van masten enorm. Voor het deel van de mast dat onder de grond gaat, is een zeer robuuste coating ontwikkeld die eveneens voor een langere levensduur zorgt.

Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van een Solar Powered Lighting Pole. Deze verlichtingsmast wordt uitsluitend door zonne-energie gevoed en hoeft dus niet meer op het energienet aangesloten te worden. Ook introduceerden we een totaal nieuwe testmethodiek voor bestaande masten. Hiermee kunnen we vaststellen of een mast na de verwachte levensduur versleten is of gegarandeerd nog een aantal jaren mee kan. Dat de materialen die wij verwerken 100% recyclebaar zijn, mogen we ook niet vergeten.Duurzame productie
Daarnaast is het belangrijk dat wij op een duurzame wijze produceren. Dat wil zeggen dat we onze producten blijven produceren terwijl de inzet van grond- en hulpstoffen wordt verminderd. Dit zijn zaken die opgenomen zijn in de normale bedrijfsprocessen. We gaan efficiënter met energie om, onder andere door het aanbrengen van betere schakelingen, het instellen van temperatuurregeling, het installeren van energiezuinige (LED) armaturen, het gebruik van energiezuinige motoren, het zelf regenereren van schoonmaakverdunningen en het beperken en scheiden van afval. Deze investeringen hebben een terugverdientijd die ligt tussen de één en drie jaar. Wie iets verder kijkt, ziet dus dat duurzaam bezig zijn geen bergen geld hoeft te kosten, maar zelfs geld oplevert.

Onbekend maakt onbemind
Waarom doen nog niet alle ondernemers mee? Het probleem is bijna altijd de onwetendheid. Veel overheden zijn verplicht om duurzaam in te kopen. Ook zij worstelen met dit fenomeen. Wij moeten hen helpen door aan te tonen dat onze producten duurzamer zijn en ook duurzamer zijn geproduceerd. Dat kunnen we alleen als ze dat ook echt zijn. Op deze manier bouw je vertrouwen op met de klant en kun je samen verder bouwen, want ook zij zijn erbij gebaat. Het is dus niet de vraag of je wel duurzaam moet ondernemen, maar hoe snel je er mee gaat beginnen.

Denk verder
Als je wilt starten met duurzaam ondernemen, denk dan verder dan dubbelzijdig printen en het gebruik van regenwater voor het sanitair. Begin met processen waarmee je dagelijks te maken hebt. Ieder bedrijf heeft mogelijkheden om anders met grond- en hulpstoffen om te gaan en om processen zodanig te optimaliseren dat ze een bijdrage leveren aan duurzaam ondernemerschap. Duurzaam ondernemen moet net als kwaliteitszorg, arbeidsomstandigheden en milieuaspecten geïntegreerd zijn in het bedrijfsproces. Een goed geoliede organisatie moet daarnaast oog hebben voor Lean Manufacturing, een filosofie waarbij je verspilling en zaken die geen toegevoegde waarde leveren elimineert. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het product omhoog gaat terwijl de kosten omlaag gaan.

Gewoon doen
Bekijk duurzaamheid ook eens in het licht van ons belangrijkste productiemiddel: de medewerkers. Zij moeten de aandacht krijgen die nodig is om zich langdurig goed te kunnen inzetten. Duurzaam ondernemen betekent dus ook een goede begeleiding van medewerkers. Denk hierbij aan het voorkomen van eentonige werkzaamheden, de ergonomie van de werkplek, stresspreventie, beloning in overeenstemming met prestatie, ziektebegeleiding en re-integratie. Het inventariseren van het ambitieniveau van de medewerker is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de medewerker zelf, maar ook voor de inzetbaarheid in de huidige of toekomstige functie. Wel of geen aanvullende opleiding of coaching is van belang voor beide partijen. Met name duidelijke communicatie tussen werkgever en werknemer kan leiden tot betere en duurzame inzet van de mens als productiemiddel.

Eigenlijk is duurzaam ondernemen dus niet meer of minder dan een van de vele aspecten waarmee een ondernemer rekening moet houden om de toekomst van de onderneming te waarborgen. Gewoon doen, is mijn motto.’

 

 • nieuws

  A.Hak werkt mee aan Trans Adriatic Pipeline A.Hak werkt mee aan Trans Adriatic Pipeline

  A.Hak werkt mee aan Trans Adriatic Pipeline

  A.Hak International werkt samen met SPIECAPAG als Key Third Party mee aan aanleg van de Albanese secties van de Trans Adriatic Pipeline (TAP).

 • projecten

  Noord-Zuid Route Noord-Zuid Route

  Noord-Zuid Route

  Bij de aanleg van de Noord-Zuid Route voor Gasunie legden wij vele kilometers transportleiding aan en werkten we aan meerdere compressorstations.

 • projecten

  Elbedüker: tunnelproject onder de Elbe Elbedüker: tunnelproject onder de Elbe

  Elbedüker: tunnelproject onder de Elbe

  A.Hak Drillcon legde nieuwe gastransportleidingen aan onder de Elbe en boorde daarvoor een tunnel van ruim 1.500 meter lengte door middel van microtunnelling.

 • projecten

  Water voor Saoedi-Arabië Water voor Saoedi-Arabië

  Water voor Saoedi-Arabië

  In Saoedi-Arabië werken we aan de drinkwatervoorziening voor de hoofdstad, met een transportleiding dwars door de woestijn.